Injektiranje betonskih konstrukcija

Mnogi vlasnici podruma i komercijalnih objekata nailaze na pukotine u zidovima, podrumima i garažama. Pukotine, ukoliko su malih dimenzija kratkoročno uglavnom ne stvaraju probleme. Ali nakon određenog vremenskog razdoblja male pukotine se pretvaraju u veće te počinju zadavati velike glavobolje uključujući smanjenje strukturne stabilnosti i prodora vode.

Ukoliko se reagira na vrijeme, moguće je izbjeći evidentno potencijalne probleme ali ponekada je teže redovito prati zube nego otići kod zubara. Na sličan način se reagira kada u podrumima, garažama i ostalim podzemnim objektima primjetimo male pukotine u zidu. Problemi pucanja i prodora vode u podrumima ili podzemnim objektima, tunelima i temeljima mogu stvarati velike probleme i ugroziti sigurnost samog objekta. Sanacija takvih objekata može biti izuzetno skupa i zbog te činjenice, sanaciju je potrebno povjeriti tvrtkama koje imaju iskustvo, znanje i know-how za takve specijalne zahvate.

Sanacija injektiranjem je tehnički zahtjevna i komplicirana. Zahtjeva poseban i individulan pristup zbog specifičnosti svakog pojedinog objekta. Injektira se u svrhu horizontalnog prekida kapilarnog uzdizanja vlage, injektiranja zidanih betonskih konstrukcija i betona u svrhu učvršćivanja, injektiranja u obliku zaštitne zavjese iza temeljnog zida, trajnog brtvljenja pukotina i sl.

Injektiranje

Injektiranje je univerzalna metoda ubrizgavanja pod pritiskom za ispunu konstrukcijskih pukotina, šupljina i spojeva u temeljima ili zidovima koji se nalaze u zemlji. Injektiranje se vrši na bazi strogo definiranih i propisanih metoda.

Tehnike injektiranja

Najčešće tehnike ubrizgavanja ili injektiranja su metode pod visokim ili niskim pritiskom sa visokotlačnim ili niskotlačnim pumpama. Injektiranje pod niskim pritiskom podrazumijeva injektiranje do 10 bara, dok injektiranje pod visokim pritiskom može doseći i nekoliko stotina bara. Injektiranje se izvodi kroz posebu vrstu centralno prupusnih vijaka sa vanjskom brtvom ili sl. (postoji više različitih vrsta) koje nazivamo pakerima. Ovisno o vrsti sanacije, razini oštećenja, načinom i tehnilogijom injektiranja odabire se i vrsta pakera. Pakeri mogu biti od visokokvalitetnog nehrđajučeg čelika, aliminijski, mesingani, plastični (laminirani i klinasti), kombinirani od više različitih materijala i sl.

Injektirati se može kao na primjerima u podnu ploču i zid direktno kroz pakere u pukotine. Ukoliko je oštećenje hidroizolacijskog sistema veliko i voda nakon injektiranja pukotina i dalje prodire, moguće je pristupiti tehnici injektiranja kojom se stvara tzv. zavjesa gdje se injektira izvan same konstrukcije objekta nakon koje se stvara za vodu nepropusna zavjesa.

Tehnike injektiranja

Ovisno o metodama sanacije, odabiru se i proizvodi kojima se brtvi. Najčešće koristimo poliuretanske i epoksidne smole, ponekada u kombinaciji sa akrilnim gelovima. Postoji široka paleta proizvoda za koje je potrebno kontaktirati naš tehnički odjel za sanacije kako bi se konzultirali o najboljem rješenju.